Jídelna

Jídelní lístky

Seznam potravinových alergenů


1) Obiloviny obsahující lepek2) Korýši a výrobky z nich3) Vejce a výrobky z nich4) Ryby a výrobky z nich 5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich7) Mléko a výrobky z něj8) Skořápkové plody a výrobky z nich9) Celer a výrobky z něj 10) Hořčice a výrobky z ní11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg/l13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj14) Měkkýši a výrobky z nich
Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabylo účinnosti 13. prosince 2014.
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ty však dle Nařízení nejsou značeny.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám. Jídelna má pouze povinnost informační.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek.
Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.